Lucie Vítková | koncert

KoncertGalerie Cella a Hovorny, Opava

LUCIE VÍTKOVÁ | KONCERT
čt 24. 10. 2024 v 18hGalerie Cella, Opava

Jedna z nejvýraznějších současných českých skladatelských a performerských osobností Lucie Vítková/Luc Vitk, dlouhodobě žijící a působící v New Yorku, vystoupí s vlastní aktuální tvorbou přímo ve výstavě Katalin Ladik.

Lucie Vítková/Luc Vitk je skladatel*ka, improvizátor*ka a performer*ka (akordeon, hichiriki, syntezátor, harmonika, hlas a tanec) původem z Česka, žijící v New Yorku. Během studia skladby na JAMU v Brně (CZ) absolvoval*a stáže na Královské konzervatoři v Haagu (NL), California Institute of the Arts ve Valencii (USA), Universität der Künste v Berlíně (D), na Kolumbijské univerzitě v New Yorku (USA) a na New York University. Ve svých skladbách se zaměřuje především na sonifikaci a práci s modely vycházejícími ze zvuku skutečných předmětů, v improvizační praxi pracuje se specifiky daného prostoru prostřednictvím interakce mezi zvukem a pohybem. V poslední době se Luc/ie zajímá o společensko-politické aspekty hudby ve vztahu ke každodennímu životu a o opětovné využití odpadu k vytváření zvukových kostýmů a nástrojů.
Byl*a nominována na cenu Herb Alpert Awards in Arts 2017, v roce 2017 vytvořil*a skladbu pro Roulette Intermedium a v roce 2018 se stal*a rezidentkou Roulette. Založil*a dvě hudební tělesa – NYC Constellation Ensemble a OPERA Ensemble.
Ve své disertaci, Kompoziční techniky Christiana Wolffa a sociální aspekty v hudbě, která byla publikována v roce 2021, analyzoval*a hudbu Christiana Wolffa a zkoumal*a kompoziční techniky, které mění vztahy mezi hráči, aby reformovaly zavedené hierarchie v hudbě.

Mezi jeho*její učitele*ky a spolupracovníky*ice patří: George Lewis, Suzanne Cusick, Ellie Hisama, Miya Masaoka, Petr Kotík, Hitomi Nakamura, Teerapat Parnmongkol, Jolana Havelková, Muyassar Kurdi, Haruhiko Okabe, Jaroslav Šťastný, Teodora Stepančić, James Ilgenfritz, Mae May a Graham Haynes.

www.vitkovalucie.com

Koncert se koná jako doprovodný program k výstavě Katalin Ladik: Homo Ludens.

Kontakty a otevírací doba

Bludný kámen, z.s.

Gudrichova 6,
746 01 Opava
bludnykamen@bludnykamen.cz
IČ: 66144108
Facebook
Youtube
Instagram
Newsletter

Galerie Cella

Matiční 4,
746 01 Opava
Út–Čt: 9–17

Hovorny

Masarykova tř. 22,
746 01 Opava
Po-Ne: 0-24

Matiční dům

Matiční 2,
746 01 Opava

Činnost Bludného kamene je finančně podpořena z dotace Ministerstva kultury ČR a Statutárního města Opava.